Župni zborovi

Glazba, folklor, očuvanje starih narodnih skladbi i običaja u Čilipima je daleko više izražena nego u drugim krajevima Konavala. Čilipi su tradicionalno „glazbena sredina“ te su brojni mještani članovi raznih glazbenih društava, udruga, orkestara i slično. Stoga i postojanje Pjevačkog zbora u crkvi datira od samog ustanovljena Župe u Čilipima.

U Crkvi sv. Nikole u Čilipima djeluju tri mješovita pjevačka zbora: Župni pjevački zbor, Dječji pjevački zbor kojeg popularno zovu „Mali Konavljani“ te Zbor mladih.

P1040086111

Župni pjevački zbor broji gotovo 30 članova pod vodstvom prof. Matije Novakovića, ujedno člana Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Zbor redovito sudjeluje na nedjeljnim Svetim misama, te prigodom svim blagdana i svetkovina u župi. Česti su gosti na prigodnim koncertima i smotrama zborova kako u Dubrovnika, tako i u drugim mjestima i gradovima u Hrvatskoj.

zlatna harfa blato 0004

Dječji zbor „Mali Konavljani“ djeluje od 2011. godine pod vodstvom prof. Sanje Kovačić i okuplja tridesetak djece s područja župe. I oni, kao i stariji pjevački zbor, nastupaju i nadopunjavaju se Župnim zborom na nedjeljnim svetim misama i u posebnim prigodama. „Mali Konavljani“ imali su zapažen nastup na smotri dječjih zborova „Zlatna harfa“ u Blatu na Korčuli 2012., a česti su odlasci i nastupi u okolnim mjestima u Konavlima.

 

Prigodom Susreta hrvatske katoličke mladeži u travnju 2014. godine u našoj župi oformio se i zbor mladih koji su zajedno sa zborom "Mali Konavljani" uveličali svečanost i bogoslužje pred više od 2.000 ljudi na svetoj misi ispred Crkve sv. Nikole 27.travnja 2014. Zbor broji više od 30 članova pod vodstvom Perice Radovića, Stipice Vezilića i Cvjetka Kovačića.

Posebnost Crkve u Čilipima su orgulje s 8 registara, nepoznatog graditelja, koje datiraju iz kraja 16. i početka 17. stoljeća i kao takve jedne su od najstarijih, funkcionalnih orgulja u Hrvatskoj.

 

 

Više u ovoj kategoriji: « Župni suradnici Župnici »