VODOKRŠTE - KRIŽ, NADA I ISUS SU PUTOKAZ U ŽIVOTU

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje jedan je od najvećih svetkovina u kršćanskom svijetu, a u Konavlima je poznatiji kao Vodokršte. U Čilipima se već desetak godina voda zakrštava u nekoliko stoljeća staroj kamenici iz koje vjernici potom uzimaju krštenu vodu te je nose svojim kućama za blagoslov domova, polja, imanja i svega drugog što im služi u svakidašnjem životu.

Predvodeći svečanu svetu misu u prepunoj crkvi u Čilipima, župnik don Josip Barišić posebno se osvrnuo na ovogodišnje jaslice koje prikazuju Vukovar, i središnji križ na Vukovarskom groblju u čijem središtu je novorođeni Isus.

Isus, sin Božji, došao je na svijet kako bi izbavio žive, uzdigao mrtve, pomogao obiteljima koje su na bilo koji način ostale bez svojih najmilijih. Došao je za sve nas! Isus je nada za sve žive i pokojne. Svaki pojedinac rađanjem uzima svoj križ. Novorođeni Krist na sebe je uzeo najteži križ, za sve nas, kao što je Vukovar podnio najveća stradavanja, razaranja i progonstva svojih žitelja u Domovinskom ratu. Rođenje malog Isusa novo je svijetlo života koje zatire tamu i osvjetljava puteve onima koji ga slijede, poruka je ovogodišnjih jaslica u Čilipima s kojih se prilozi prikupljaju za djecu Vukovara.

-Vukovar je stvarnost i potreba kojemu treba istina i svjetlost. Ima nade za Vukovar, ima nade za bolje sutra, kazao je don Josip Barišić u propovijedi za blagdan Bogojavljenja. Nadu su imala i tri kralja koja su se došla pokloniti Isusu. Bez nade, bez križa, bez Isusa - nema života.

Galerija slika