SVEČANOST U ČILIPSKOJ CRKVI

60 godina braka i 50 godina misništva


Šezdeset godina braka Pera (Periška) i Marije Grbić rođene Kolić i pedeset godina misništva don Stipe Kordića bili su povod svečanoj svetoj misi u Čilipima u ovu nedjelju 27. rujna. Na slavlju su se okupili brojni poznanici i svojta, kako obitelji Grbić tako i don Kordića koji je predvodio svetu misu uz koncelebraciju župnika don Josipa Barišića.

Bračni par Grbić u svom dugom životnom i bračnom vijeku imaju petero djece, desetoro unučadi i dvoje praunučadi. Kako je istaknuto prigodom slavlja, obitelj je živjela u kršćanskom nauku vezana uz matičnu crkvu gdje su tradicionalno aktivni u svim župnim događanjima. Njihovo petero djece, Luce, Ana, Paulina, Rado i Ivo s ponosom ističu svoje podrijeklo, težak život vezan uz zemlju, a posebno kršćansku tradiciju iz koje je dundo Periška Grbića, don Ivo, bio svećenik.

U prigodnom obraćanju don Stipe Kordić istakao je svoj sedmogodišnji doprinos Župi Čilipi u najtežim poslijeratnim godinama od 1992. do 1999. godine. Kako je kazao, zatekao je raseljen narod u izbjeglištvu, srušenu župnu kuću, teško oštećenu crkvu i zapaljene sve kuće koje su bile u blizini centra mjesta. Uz osobni angažman i pomoć sa svih strana svijeta popravljeno je ono što se moglo popraviti, a ostaci župne kuće su srušeni i na tom mjestu izgrađena je nova.

O slavljenicima su prigodno govorili u ime Župnog crkvenog vijeća Miho Katušić i don Josip Barišić uručivši im prigodne darove. U znak sjećanja i zahvalnosti poklone su don Stipi također uručili predstavnici KUD-a Čilipi i članovi Moto kluba "Dvije rote" čiji je on član. Svečanost je nastavljena prigodnim čašćenjem na glorijetu neposredno uz crkvu.

Galerija slika