OBILJEŽAVANJE DANA ŽIVOTA I BRAKA

Peti dan prvog Tjedna života i braka u Dubrovačkoj biskupiji održan je u petak, 9. veljače u župi sv. Nikole u Čilipima u Konavoskom dekanatu.

Riječi pozdrava i dobrodošlice u prepunoj župnoj crkvi uputio je dekan Konavoskog dekanata don Mata Karamatića, a potom se nazočnima obratila dr. Vikica Vujica, voditeljica Ureda za pastoral braka i obitelji koja je, uz ostalo, istaknula riječi pape Franje koje naglašavaju brak i obitelj kako središte vjere i očuvanja budućnosti čovječanstva. Obitelj Ivane i Tonija Marića koji imaju troje djece svjedočili su o mjestu i značenju vjere i ljubavi u svom braku. Slijedila je prigoda za ispovijed a potom euharistijsko slavlje koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju svećenika Konavoskog dekanata.

U prigodnoj propovijedi biskup je uvodno objasnio potrebu organiziranja ovakvih susreta jer je demografska situacija u našoj zemlji loša, sve se manje djece rađa djece, sve više osoba umire, postajemo star narod… Neki pokazatelji govore da bi u Hrvatskoj za desetak godina moglo biti milijun stanovnika manja, a to povlači za sobom i razne druge probleme u društvu, ali i narodu i Crkvi.

Sve manje mladih skalpa ženidbu i preuzima odgovornost – iako ima i onih koji zbog drugih objektivnih razloga nisu ušli u brak – jer žele ići na sigurno a u životu ništa nije sigurno i ako se ne riskira ne može se sklopiti ženidba. „Ako se u brak ulazi sa sviješću da će on trajati do kraja života, onda se s problemima suočava i izlaz je riješiti probleme“, kazao je biskup.

Primijetio je da se o braku danas većinom govori iz negativnog konteksta kao npr. o nasilju prema ženama. Istina je da ima nasilja i da se s time treba suočavat, ali nije to glavna poruka koju treba iznositi o braku jer ima jako puno dobrih primjera braka koje treba isticati. Mnogo je obitelji koje mogu govoriti pozitivno o braku.

Ovim susretima želimo istaknuti da obitelj jest i treba biti „izvor života i radosti“, kazao je dubrovački biskup. Najvažnije u obitelji, što čini njen temelj je vjera! Prsten na ruci koji se daje na vjenčanju zove se vera, što označava davanje vjere jednog bračnog partnera drugome. Vjera je najvažnija u kršćanskom braku, u odnosu muža i žene. Ali u braku je prisutan u Bog kao onaj treći koji je bio sa supružnicima u trenutku sklapanja ženidbe, ali i koji želi biti trajno prisutan u njihovom životu, kazao je biskup. Ta vjera u međusobnom odnosu supružnika se pretvara u povjerenje i međusobnu vjernost. Povjerenje supružnika se kasnije prenosi i na djecu učeći ih da oni imaju povjerenje u roditelje, a naravno i obratno. To je preduvjet da obitelj postane izvor života i radosti. Vjera može preobraziti obitelji bilo one funkcionalne ili disfunkcionalne obitelji.

„Za moći imati vjeru, povjerenje i vjernost najvažnija je molitva. Molitva je dijalog s Bogom i to je temelj na kojem se može graditi prava vjera, vjernost i povjerenje i postati obitelj koja je izvor života i radosti. Čini mi se da je upravo to razlog što se danas sve više obitelji rastavlja. Bez molitve ne možemo ići dalje i ispuniti ono poslanje koje Bog ima sa svakim od nas“, kazao je biskup Uzinić i zamolio obitelji da vrate obiteljsku molitvu u svoje obitelji.

Uz važnost vjere, povjerenja i vjernosti važan je i dijalog između muža i žene, ali ne dijalog o bilo čemu nego o samima sebi. Što muž i žena budu više razvijali međusobni dijalog pročišćavat će svoj odnos i bit će bolji muževi i žene, a onda i roditelji. Problemi neće nestati, ali će se biti s njima drugačije nositi. „Kad u obitelji ima dijaloga, molitve, povjerenja, vjernosti onda svaki član obitelji raste i jača, ali i cijela obitelj“, zaključio je biskup. Dodao je i da u takvoj obitelji onda i Isus raste i jača.

Na misi su supružnici imali prigodu, nakon što su zapalili veliku svijeću s logom nacionalnog susreta koji će se u rujnu održati u Splitu i Solinu, obnoviti bračne zavjete, te nakon godina braka ponovo jedno drugom reći riječi koje su izrekli na dan svoga vjenčanja gledajući se u oči i držeći jedno drugo za ruku.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, a župnik domaćin don Josip Barišić na kraju je pozvao sve okupljene na prigodno čašćenje i druženje u prostorije KUD-a Čilipi.

Galerija slika