BISKUP MSGR. MATE UZINIĆ U KOMAJIMA

Vjera od svakog traži osobni angažman


-Bilo je u prošlim vremenima teških trenutaka. Ali ozračje mjesta u kojem živite bilo je uvijek kršćansko. Podneblje u kojem živimo i tradicija koja je čvrsta u našim Konavlima vjeru je prenosila s generacije na generaciju. I zato smo mi danas ovdje u velikom broju. Ali želim naglasiti, ozračje se mijenja i zato ne možemo biti sigurno da možemo prenijeti vjeru tradicijom i našim običajima na slijedeću generaciju. Stoga naša vjera traži od svakog od nas osobni angažman da riječima i životom prenosimo i živimo evanđelje Isusa Krista, kazao je u svojoj propovijedi biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić na svečanosti proslave blagdana Svetog Luke u Komajima.


Na početku svečane svete mise, biskupu je u ime mještana Komaja zaželio dobrodošlicu Miho Drobac, predsjednik Mjesnog odbora i član Pastoralnog vijeća kazavši kako je ovo prvi put u povijesti da biskup služi svetu misu u njihovom mjestu. U svom kratkom obraćanju Drobac se dotakao teških vremena kroz koje je prošlo selo Komaje i cijele Konavle u našoj bližoj i daljoj povijesti. Na svetoj misi sudjelovali su gotovo svi mještani sela i njihovi gosti, a euharistiju je svojom pjesmom pratio Župni zbor Crkve sv. Nikole iz Čilipa pod vodstvom Matije Novakovića. Svetu misu koncelebrirali su župnici iz Čilipa don Josip Barišić, Pločica don Tihomir Šakota i Pridvorja don Stjepan Jelinić.

Biskupu je kraju bogoslužja u ime mještana jedan od najstarijih Mato Kukuljica Mali predao košaru plodova ovog podneblja još jednom istaknuvši zahvalu biskupu što je posjetio njihovo mjesto i njihovu Crkvu svetog Luke na Lučinu brdu, a djevojčice u konavoskim nošnjama izvele su prigodan program. Svečanost se nastavila prigodnim domjenkom ispred crkve i tradicionalno, u komajskim domaćinstvima.

Galerija slika